Kodeks lepog ponašanja u OMŠ “Josip Slavenski” Novi Sad

UŽIVAJ U MUZIČKOJ ŠKOLI!

KODEKS – znači pravilo. 

Pravila služe zato da pomognu ljudima da žive jednostavnije.

U svemu što ljudi rade postoje pravila :

– u saobraćaju

– u pisanju

– u ishrani, oblačenju, ponašanju

– u pevanju, sviranju:

– u muzici!!!

Ako ih poštujemo i život u muzičkoj školi biće nam lakši i prijatniji!!

ONI KOJI ZNAJU NEKA SE PODSETE, 

ONI KOJI NE ZNAJU – NEKA NAUČE:

OSNOVNA MUZIČKA ŠKOLA NIJE OBAVEZNA.

Ako ne dolaziš u muzičku školu ostaćeš bez muzičkog obrazovanja!

Ako redovno dolaziš, najveća korist je TVOJA.

Dozvoljeno je da u velikim količinama upotrebljavaš reči : MOLIM, HVALA, IZVOLI, IZVINI. U KOMBINACIJI SA LJUBAZNIM OSMEHOM PRED TOBOM SU NEOGRANIČENE MOGUĆNOSTI. Probaj ! Uspeh je zagarantovan.

U školu dođi 10 minuta pre početka časa. Tako ćeš smiren i skoncetrisan ući na čas i iskoristiti svih datih 30 ili 45 minuta. Možda ti se čini neverovatno ALI TO JE ZAISTA KORISNO.

Kao i u svemu ostalom,u muzičkoj školi , najvažnije je da poštuješ SEBE. Zahtevaj da svi ćute i slušaju kada ti govoriš. To je minimum uvažavanja koje duguješ sebi i drugima.

I kada si zamišljen ili zabrinut, ne zaboravi da svojim drugovima, nastavnicima, i osoblju škole uputiš pozdrav : \’\’ DOBAR DAN \’\’, \’\’ DOVIđENJA \’\’. Njih će obradovati, a tebe neće oštetiti.

Na času isključi mobilni telefon. On je tvoja privatna stvar, a svoju privatnost treba zadržati za sebe i njome ne ugrožavati druge. TVOJE ne može biti važnije od NAŠEG.

Školska imovina koristi svima. Ne iskazuj svoje nezadovoljstvo na njoj. Nemoj biti jači od onoga što ne može da se brani. Ako napraviš štetu neko će morati da je plati. Od takve štete nemaš koristi.

Čuvaj svoju đačku knjižicu. Ona je svedok jednog važnog dela tvog života. Potrebna ti je da bi nastavio dalje. Slobodno je pokaži svima. U njoj nema laži i nemaš čega da se stidiš. I najneprijatnija istina bolja je od najmanje laži. Svaka neistina brzo se otkriva i tek tada postaje neprijatno.

Iznenadi svoje drugove ili kolege i svaki nesporazum reši tako što ćeš PRVI pružiti ruku pomirenja. VOLI TO ŠTO SMO RAZLIČITI. Bilo bi dosadno da smo svi isto pametni i isto lepi. Budi originalan ali ne na račun onog pored sebe.

Iskaži svoje mišljenje ili nezadovoljstvo jasno i glasno – BIRANIM, ULJUDNIM rečima. Tako ćeš jednostavno rešiti svaki nesporazum i sa kolegom i sa drugovima.

Pre nego što nekome staviš primedbu, preispitaj sebe. I ti sigurno imaš mane koje možda ne primećuješ. Otkloni prvo SVOJE nedostatke pa ONDA kritikuj DRUGE.

Budi pažljiv i nežan prema najmlađim učenicima u školi. Oni jedino od tebe mogu da nauče kako treba da se ponašaju.

Donošenje u školu predmeta koji druge mogu da povrede može da te postavi TRAJNO U CENTAR PAŽNJE KAKVU NISI HTEO. Misli na vreme i ostavi takve predmete kod kuće.

Izostajanje iz škole pristojno najavi, ako nije iz zdravstvenih razloga. Ako jeste, na vreme donesi lekarsko opravdanje ili bolovanje. Osnovni znak pristojnosti je kada nekome, ko te očekuje, objasniš ZAŠTO NISI DOŠAO.

Boravak u urednom i čistom okruženju svakome više prija. Učionica i dvorište biće onakvi kakvim ih ti stvoriš. Zato ne bacaj smeće oko sebe, NE OSTAVLJAJ TAKVE TRAGOVE ZA SOBOM!

Poštovanje ostalih može se iskazati na bezbroj načina: jasno izgovorenim pozdravom, propuštanju pri prolaženju kroz vrata… Podrazumeva se da se to nauči u najranijem detinjstvu u porodici. Škola je pravo mesto da se naučeno i pokaže.

Neodgovarajuće ponašanje u školi može biti i kažnjeno. Načini kažnjavanja zapisani su u strogim pravilnicima koje razumeju odrasli. KADA OSETIŠ KAKO JE LAKO PONAŠATI SE PRISTOJNO, ZAKONI I KAZNE ODRASLIH BIćE SUVIŠNI.

UŽIVAJ U MUZIČKOJ ŠKOLI!  BUDI DRUGAČIJI!

SVOJIM MUZIČKIM ZNANJEM· NASTAVI UZVIŠENU· MISIJU· SVOJE 

MUZIČKE ŠKOLE Josip Slavenski – NOVI SAD

Za sve ostale informacije obratiti se na telefon i email škole!