Učenice naše škole na MultiMost festu

У периоду од 27.9. до 4.10. у Сремским Карловцима, Новом Саду и Београду одржан је Међународног фестивала дечијег и омладинског анимираног филма “МултиМост фест”

Ово је 2. фестивал по реду. Мото овогодишњег фестивала је “Вера, нада, љубав – мудрост покретних слика”, односно идеја да уметност анимације треба да уздиже људски дух и упућује гледаоце на вековима потврђене вредности на којима се темељи људска цивилизација. 

Будући да је анимација вид изражавања, који у себи обједињује скоро све класичне видове уметности и осмишљава их у контексту савремених технологија, у фестивалским активностима су учествовали ученици уметничких, основних и средњих школа и студенти Академије уметности.

Фестивал је отворен у ОШ “23.октобар” у Сремским Карловцима. Током 8 дана трајања деца и омладина имали су прилику да погледају такмичарски програм у Великој сали Културног Центра Новог Сада и по основним и средњим школама Сремских Карловаца и Новог Сада; да учествују на радионицама анимације; погледају изложбу “Ветерани српске анимације” у КЦ Свилара и учествују у раду дечијег, омладинског и студетског жирија.  

4.октобра у великој сали Културног центра Новог Сада одржана је церемонија затварања на којој су проглашени победници. Пригодан уметнички програм припремили су ученици 3. разреда Балетске школе Нови Сад, који су извели кореографију припремљену под руководством наставнице класичног балета Маријане Пеновић, док су ученице Основне музичке школе “Јосип Славенски”, Сара Сабадош и Рамичић Теа, у класи професорке Оливере Секулић употпуниле програм музичким тачкама.

Милан Бјелобрк, корисник дневног боравка ШОСО “Милан Петровић” доделио је у име своје школе награду  Амбасадор пријатељства – за подршку социјалном укључивању деце, младих и одраслих особа са сметњама и тешкоћама у развоју, аутору филма “Вук и 7 деце”.

Организатор фестивала је Студио ДОМ из Сремских Карловаца, уз подршку Министарства културе РС, Филмског центра Србије, Градске управе за културу Новог Сада, Општинске управе Сремски Карловци, Културног центра Новог Сада, КС “Свилара”, Комбак дворане (Београд).