Кодекс лепог понашања у ОМШ “Јосип Славенски” Нови Сад

УЖИВАЈ У МУЗИЧКОЈ ШКОЛИ!

КОДЕКС – значи правило. 

Правила служе зато да помогну људима да живе једноставније.

У свему што људи раде постоје правила :

– у саобраћају

– у писању

– у исхрани, облачењу, понашању

– у певању, свирању:

– у музици!!!

Ако их поштујемо и живот у музичкој школи биће нам лакши и пријатнији!!

ОНИ КОЈИ ЗНАЈУ НЕКА СЕ ПОДСЕТЕ, 

ОНИ КОЈИ НЕ ЗНАЈУ – НЕКА НАУЧЕ:

ОСНОВНА МУЗИЧКА ШКОЛА НИЈЕ ОБАВЕЗНА.

Ако не долазиш у музичку школу остаћеш без музичког образовања!

Ако редовно долазиш, највећа корист је ТВОЈА.

Дозвољено је да у великим количинама употребљаваш речи : МОЛИМ, ХВАЛА, ИЗВОЛИ, ИЗВИНИ. У КОМБИНАЦИЈИ СА ЉУБАЗНИМ ОСМЕХОМ ПРЕД ТОБОМ СУ НЕОГРАНИЧЕНЕ МОГУЋНОСТИ. Пробај ! Успех је загарантован.

У школу дођи 10 минута пре почетка часа. Тако ћеш смирен и сконцетрисан ући на час и искористити свих датих 30 или 45 минута. Можда ти се чини невероватно АЛИ ТО ЈЕ ЗАИСТА КОРИСНО.

Као и у свему осталом,у музичкој школи , најважније је да поштујеш СЕБЕ. Захтевај да сви ћуте и слушају када ти говориш. То је минимум уважавања које дугујеш себи и другима.

И када си замишљен или забринут, не заборави да својим друговима, наставницима, и особљу школе упутиш поздрав : ’’ ДОБАР ДАН ’’, ’’ ДОВИђЕЊА ’’. Њих ће обрадовати, а тебе неће оштетити.

На часу искључи мобилни телефон. Он је твоја приватна ствар, а своју приватност треба задржати за себе и њоме не угрожавати друге. ТВОЈЕ не може бити важније од НАШЕГ.

Школска имовина користи свима. Не исказуј своје незадовољство на њој. Немој бити јачи од онога што не може да се брани. Ако направиш штету неко ће морати да је плати. Од такве штете немаш користи.

Чувај своју ђачку књижицу. Она је сведок једног важног дела твог живота. Потребна ти је да би наставио даље. Слободно је покажи свима. У њој нема лажи и немаш чега да се стидиш. И најнепријатнија истина боља је од најмање лажи. Свака неистина брзо се открива и тек тада постаје непријатно.

Изненади своје другове или колеге и сваки неспоразум реши тако што ћеш ПРВИ пружити руку помирења. ВОЛИ ТО ШТО СМО РАЗЛИЧИТИ. Било би досадно да смо сви исто паметни и исто лепи. Буди оригиналан али не на рачун оног поред себе.

Искажи своје мишљење или незадовољство јасно и гласно – БИРАНИМ, УЉУДНИМ речима. Тако ћеш једноставно решити сваки неспоразум и са колегом и са друговима.

Пре него што некоме ставиш примедбу, преиспитај себе. И ти сигурно имаш мане које можда не примећујеш. Отклони прво СВОЈЕ недостатке па ОНДА критикуј ДРУГЕ.

Буди пажљив и нежан према најмлађим ученицима у школи. Они једино од тебе могу да науче како треба да се понашају.

Доношење у школу предмета који друге могу да повреде може да те постави ТРАЈНО У ЦЕНТАР ПАЖЊЕ КАКВУ НИСИ ХТЕО. Мисли на време и остави такве предмете код куће.

Изостајање из школе пристојно најави, ако није из здравствених разлога. Ако јесте, на време донеси лекарско оправдање или боловање. Основни знак пристојности је када некоме, ко те очекује, објасниш ЗАШТО НИСИ ДОШАО.

Боравак у уредном и чистом окружењу свакоме више прија. Учионица и двориште биће онакви каквим их ти створиш. Зато не бацај смеће око себе, НЕ ОСТАВЉАЈ ТАКВЕ ТРАГОВЕ ЗА СОБОМ!

Поштовање осталих може се исказати на безброј начина: јасно изговореним поздравом, пропуштању при пролажењу кроз врата… Подразумева се да се то научи у најранијем детињству у породици. Школа је право место да се научено и покаже.

Неодговарајуће понашање у школи може бити и кажњено. Начини кажњавања записани су у строгим правилницима које разумеју одрасли. КАДА ОСЕТИШ КАКО ЈЕ ЛАКО ПОНАШАТИ СЕ ПРИСТОЈНО, ЗАКОНИ И КАЗНЕ ОДРАСЛИХ БИћЕ СУВИШНИ.

УЖИВАЈ У МУЗИЧКОЈ ШКОЛИ!  БУДИ ДРУГАЧИЈИ!

СВОЈИМ МУЗИЧКИМ ЗНАЊЕМ· НАСТАВИ УЗВИШЕНУ· МИСИЈУ· СВОЈЕ 

МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ Јосип Славенски – НОВИ САД

За све остале информације обратити се на телефон и емаил школе!